Lyžovanie-SP: Zuzulová historickým úspechom natiahla unikátnu sériu: \"Ako doma\"

06.01.2008 Celý región

Najväčší úspech svojej doterajšej kariéry slávila v nedeľu Veronika Zuzulová. Slovenská zjazdárka obsadila druhé miesto v slalome Svetového pohára v českom Špindlerovom Mlyne, iba s 32-stotinovým mankom na suverénku ...
V Zuzulovej bilancii doteraz žiarili štyri tretie miesta. Týmto výsledkom vyprodukovala aj svoje maximum v priebežnej pozícii slalomu SP, keď sa posunula zo 6. na 4. miesto so ziskom 231 bodov. V komplenom poradí SP sa prepracovala z 22. na 15. priečku (241 b. ).
V celkovo siedmom vystúpení prebiehajúcej zimy piatykrát zabrala, rátajúc aj 21. miesto v obrovskom slalome. V špeciálnych vždy, vyslovený neúspech nepozná prakticky už v 18 vystúpeniach v sérii a rovnako 18-krát sa v kariére pozrela do prvej desiatky slalomových pretekov. Dvadsaťtriročná Slovenka potvrdila štatút najkonštantnejšej lyžiarky užšej i širšej špičky medzi najhustejšími bránkami a už viac ako rok, celkovo v 11 slalomoch v rade vrátane MS nezaváhala. Okrem desiatky elitných súťaží ju klasifikovali aj v piatich pretekoch Európskeho pohára, dvakrát v jeho severoamerickej kontinentálnej obdobe NorAm a na MSR. Z týchto ôsmich prípadov pretekov \"druhej kategórie\" Veronika šesťkrát vyhrala a dva razy skončila druhá, čo je spolu s MS a SP naozaj pozoruhodná a unikátna bilancia v intenciách celého spektra svetového slalomu.
Už v 1. kole nedeľňajšieho slalomu sa Veronika rehabilitovala za sobotňajší prepad v obrovskom slalome. Zašla tretí čas so stratou 28 stotín sekundy na Rieschovú, iba tri stotinky zaostávala na druhom mieste Rakúšanka Marlies Schildová. Na Čiernej zjazdovke vŕšku Svätého Petra 24 hodín predtým totálne zlyhala v najtechnickejšej alpskej disciplíne, keď na chvoste štartového poľa stratila viac ako \"večné\" 3 sekundy na postupovú 30-ku. Vo svojej obľúbenej disciplíne sa však zdravo nahnevala a vyťažila z toho, že architektom trate 1. kola bol jej otec a tréner Timotej Zuzula. Zo štartovej búdky \"vypálila\" s takou vervou, že v hornom strmom previse vyšla v jednej zatvorenej bránke mimo stopy. Lenže chybičku bravúrne korigovala a keďže sa tak nestalo v plochej časti, na čase takmer nič nestratila. Naopak, vrátila sa ihneď do dobrého rytmu a ten medzi najhustejšími bránkami konštantne dotancovala až do cieľa. Do prenosových kamier ČT potom radostne vyhlásila: \"Včera som bola smutná a veľmi som to chcela dnes napraviť. Touto jazdou sa mi to, myslím, podarilo. Mám pocit, že toto bolo určite moje najlepšie kolo v sezóne. Trať je taká ľadová, že keby aj neviem koľko nasnežilo, nič to s ňou neurobí.
Preto aj v druhom kole mám ambície, tá strata na prvé nie je veľká, takže by som si rada pozície minimálne udržala a možno aj viac... \" To viac v druhej jazde naozaj prišlo a k dokonalosti chýbali iba malé detaily jazdy bezkonkurenčnej Schildovej. Opäť to bol tretí najrýchlejší čas a po výkone, ktorý lahodil očiam zjazdárskych labužníkov. Išla dynamicky, dravo, správne časovalo nasadzovanie do oblúčikov a keď aj došlo k malej odchýlke, okamžite to napravila patričným kúskom zo širokého spektra slalomárskej techniky. Po dojazde do cieľa si to zamierila k svojmu početnému fanklubu a poďakovala mu za vytvorenie domáceho prostredia: \"Prvýkrát stojím tak vysoko. Viem, že za normálnych okolností je Marlies nezdolateľná, ale verím, že aj to sa mi raz podarí. Boli to skvelé preteky, naozaj krásny kopec, výborná trať. Cítila som sa tu ako doma, veď to tak v Čechách býva a navyše ma výborne povzbudzovali aj ľudia z fanklubu. \"
Schildová v Krkonošiach slávila svoj 18. triumf kariéry a 16. v slalome. Nestačilo jej to na vedenie v priebežnom poradí, kde dominuje jej krajanka Nicole Hospová, rovnako v celkovom poradí SP. Ale Schildová hlavne prekonala smolu dvoch predchádzajúcich vypadnutí a preto radostne konštatovala: \"Boli to skvelé preteky, dosť ľadové, ale aspoň to bolo rýchle a aj zaujímavé. Som šťastná, že som po pauze opäť vyhrala. \"

Výsledky:
1. Marlies Schildová (Rak. ) 1:46,35 (53,33-53,02)
2. Veronika Zuzulová (SR) +0,32 (53,58-53,09)
3. Maria Rieschová (Nem. )+1,18 (53,30-54,23)
4. Therese Borssenová (Švéd. ) +1,49
5. Šárka Záhrobská (ČR) +1,82
6. Tanja Poutiainenová (Fín. ) +2,02
7. Frida Hansdotterová (Švéd. ) +2,10
8. Anja Pärsonová (Švéd. ) +2,37
9. Julia Mancusová (USA) +2,41
10. Kathrin Zettelová (Rak. ) +2,77

Celkové poradie SP (po 16 súťažiach):
1. Nicole Hospová (Rak. ) 559 b.
2. Rieschová 525
3. Mancusová 505
4. Lindsey Vonnová (USA) 504
5. Schildová 490
6. Denise Karbonová (Tal. ) 459
...
15. ZUZULOVÁ (SR) 241.

Poradie v slalome SP (5):
1. Hospová 305
2. Schildová 300
3. Poutiainenová 262
4. ZUZULOVÁ (SR) 231
5. Záhrobská 206
6. Chiara Costazzová (Tal. ) 196
 

Vyberte región